Të gjitha kategoritë
EN

home>Qendra e Lajmeve

Festivali i Mesit të Vjeshtës

Time: 2020-08-27 Klikime: 30

Në ditën e 15 gushtit të kalendarit hënor, është Festivali tradicional Mes-Vjeshtës në Kinë. Në natën e Festivalit të Mid-Vjeshtës, drita e hënës është e ndritshme dhe e pastër dhe të lashtët e konsiderojnë hënën si një simbol të ribashkimit. Prandaj, quhet edhe "Festa e Reunion". Njerëzit do të zgjedhin dhe bashkimin familjar, duke ndarë gëzimin e familjes, për të festuar këtë festival, ka zakone në vende të ndryshme, njerëzit do të vendosin temjanin, do të luten për paqe, do të hanë ëmbëlsira të hënës dhe do të luten për ribashkim.

Festivali i Mesit të Vjeshtës është një kohë për njerëzit kinezë në të gjithë botën që të bashkohen, të hanë ëmbëlsira të veçanta dhe të shohin hënën e plotë. Megjithëse një rast i lumtur, ekziston një histori pikëlluese që shpjegon se si lindi.

Legjenda kineze tregon për heroin Houyi dhe gruan e tij të bukur Chang'e. Houyi është një harkëtar i fuqishëm. Në kohët e lashta, sepse kishte dhjetë diell në qiell, duke djegur tokën dhe njerëzit e saj. Houyi e mori përsipër për t'i shpëtuar ata. Duke përdorur një forcë të jashtëzakonshme dhe një gjuajtje superiore, ai rrëzoi nëntë nga diellët dhe la një në qiell në mënyrë që njerëzit të mund të vizatonin ngrohtësinë dhe dritën e tij. Më vonë, Perandori Jade shpërblen ilaçin Houyi undead, Megjithatë, përmbajtja ishte e mjaftueshme vetëm për një personi dhe Houyi hezitoi të linte gruan e tij të dashur vetëm në tokë, kështu që ai i dha eliksir Chang'e për ta ruajtur dhe donte të kërkonte një tjetër për gruan e tij. Chang'e e ruajti atë me kujdes në një kuti prej druri ndërsa veprimi i saj po shikohej nga Peng Meng - një nga të dashurit e burrit të saj

Pasi Houyi të shkojë shpejt, Peng Meng u armatos me shpatë në oborrin e shtëpisë së brendshme, duke e detyruar Chang 'e të dorëzonte eliksirin. Chang'e nuk kishte asnjë ide më të mirë se ta gëlltiste vetë eliksirin. Sapo e mori atë, Chang 'ajo fluturoi nga shtëpia e saj drejt qiellit dhe më në fund u ul në hënë.

Në një natë të kthjellët, Houyi pa Chang'e në hënë, e thirri dhe madje u përpoq ta rrëzonte, por ishte tepër vonë.

Tani një perëndeshë hënore, Chang'e ishte e dënuar të ishte përgjithmonë larg burrit të saj. Houyi e nderoi gruan e tij duke rregulluar një tryezë me temjan, mish dhe fruta që ajo i donte. Tradita e bërjes së sakrificave në hënë kaloi nëpër epoka, nga Dinastia Perëndimore Zhou (1045 deri në 770 para Krishtit) e tutje.

Dhe kështu është sot, që kinezët në të gjithë botën takohen jashtë, hanë së bashku dhe shikojnë në një hënë të bollshme, si paraardhësit legjendar dhe historikë që erdhën më parë.

Sidoqoftë, në mendjen tonë, gjëja e parë dhe kryesore në ditën e Mesit të vjeshtës është të qëndroni me familjen tuaj, të pini një filxhan të mirë çaji, të shikoni hënën e plotë të argjendtë, të shijoni tortën aromatike të hënës. Kjo është lumturia supreme e jetës.

3