Të gjitha kategoritë
EN

home>Qendra e Lajmeve

Gëzuar Ditën e Punës

Time: 2020-08-27 Klikime: 27

1 maji, Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve, përkujton luftën historike të njerëzve që punojnë në të gjithë botën dhe është njohur në shumicën e vendeve. Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Kanada janë ndër përjashtimet. Kjo pavarësisht nga fakti që festa filloi në vitet 1880 në SHBA, e lidhur me betejën për ditën tetë orëshe dhe anarkistët e Çikagos.

Lufta për ditën tetë orëshe filloi në vitet 1860. Në 1884, Federata e Tregtisë së Organizuar dhe Sindikatave të Punës të Shteteve të Bashkuara dhe Kanada, e organizuar në 1881 (dhe duke ndryshuar emrin e saj në 1886 në Federatën Amerikane të Punës) miratoi një rezolutë e cila pohonte se "tetë orë do të përbëjnë një punë të ligjshme nga dhe pas 1 majit 1886, dhe që ne u rekomandojmë organizatave të punës në të gjithë këtë rreth që ata të drejtojnë ligjet e tyre në përputhje me këtë rezolutë ". Vitin tjetër Federata përsëriti deklaratën se një sistem tetë orësh do të hynte në fuqi më 1 maj 1886. Me punëtorët që u detyruan të punonin dhjetë, dymbëdhjetë dhe katërmbëdhjetë orë në ditë, mbështetja për lëvizjen tetë orëshe u rrit me shpejtësi . Në muajt para 1 majit 1886, mijëra punëtorë, të organizuar dhe të paorganizuar, anëtarë të organizatës Kalorësit e Punës dhe federatës, u tërhoqën në luftë. Chicago ishte qendra kryesore e agjitacionit për një ditë më të shkurtër. Anarkistët ishin në ballë të Unionit Qendror të Punës të Çikagos, i cili përbëhej nga 22 sindikata në 1886, midis tyre shtatë më të mëdhenjtë në qytet.

Gjatë sulmeve hekurudhore të vitit 1877, punëtorët ishin sulmuar me dhunë nga policia dhe Ushtria e Shteteve të Bashkuara. Një taktikë e ngjashme e terrorizmit shtetëror u përgatit nga burokracia për të luftuar lëvizjen tetë-orëshe. Policia dhe Garda Kombëtare u rritën në madhësi dhe morën armë të reja dhe të fuqishme të financuara nga udhëheqësit e biznesit lokal. Klubi Tregtar i Çikagos bleu një mitraloz $ 2000 për Gardën Kombëtare të Illinois për t'u përdorur kundër sulmuesve. Sidoqoftë, deri më 1 maj, lëvizja kishte fituar tashmë fitime për shumë punëtorë të Çikagos. Por më 3 maj 1886, policia hapi zjarr në një turmë grevistësh në McCormick Harvester Machine Company, duke vrarë të paktën një sulmues, duke plagosur rëndë pesë ose gjashtë të tjerë dhe duke plagosur një numër të papërcaktuar. Anarkistët bënë thirrje për një takim masiv me tjetër ditë në Haymarket Katror për të protestuar për brutalitetin.

Takimi vazhdoi pa incidente dhe në kohën kur folësi i fundit ishte në platformë, tubimi me shi tashmë ishte duke u prishur, me vetëm rreth dyqind njerëz të mbetur. Ajo ishte atëherë një kolonë e policisë me 180 burra marshuan në katror dhe urdhëroi mbledhjen të shpërndahej. Në fund të takimit, një bombë u hodh në polici, duke vrarë një në çast, gjashtë të tjerë vdiqën më vonë. Rreth shtatëdhjetë policë u plagosën. Policia u përgjigj duke qëlluar në turmë. Sa civilë u plagosën ose u vranë nga sulmet policore kurrë nuk u konstatua saktësisht. Megjithëse nuk u përcaktua kurrë se kush e hodhi bombën, incidenti u përdor si një justifikim për të sulmuar anarkistët dhe lëvizjen e punës në përgjithësi. Policia shkatërroi shtëpitë dhe zyrat e radikalëve të dyshuar dhe qindra u arrestuan pa akuza. Një mbretërim i terrorit policor përfshiu Çikagon. Duke organizuar "bastisje" në rrethet e klasës punëtore, policia mblodhi të gjithë anarkistët e njohur dhe socialistët e tjerë. "Bëni bastisjet më parë dhe kërkoni ligjin më pas!" këshilloi publikisht avokatin e shtetit.

Anarkistët në veçanti u ngacmuan dhe tetë nga më aktivët e Çikagos u akuzuan për komplot për vrasje në lidhje me bombardimet në Haymarket. Një gjykatë kangur i shpalli të tetë fajtorët, pavarësisht nga mungesa e provave që lidhnin secilin prej tyre me hedhësin e bombës, dhe ata ishin i dënuar te vdesesh. Në 9 tetor 1886, revista javore Knights of Labour botuar në Çikago, makinëshpërtheu në faqen 1 njoftimin vijues: “Tjetër javë fillojmë botimin e jetës së anarkistëve të reklamuar në një kolonë tjetër. ” Reklama, makinëshpërtheu në faqen 14, lexo: «Historia e anarkistëve, e treguar nga ata vetë; Parsons, Spies, Fielden, Schwab, Fischer, Lingg, Engle, Neebe. Historia e vetme e vërtetë e burrave që pretendojnë se janë të dënuar të vuajnë vdekjen për ushtrimin e të drejtës së Fjalës së Lirë: Shoqata e tyre me Shoqëritë e Punës, Socialiste dhe Anarkiste, pikëpamjet e tyre për qëllimet dhe objektet e këtyre organizatave dhe mënyrën se si ata presin për t’i realizuar ato; gjithashtu lidhja e tyre me Çështjen Haymarket në Chicago. Secili burrë është autori i historisë së tij, e cila do të shfaqet vetëm te "Kalorësit e Punës" gjatë tjetër tre muaj, - gazeta e madhe e punës e Shteteve të Bashkuara, një gazetë javore me 16 faqe, që përmban të gjitha lajmet më të fundit të punës së huaj dhe të brendshme të ditës, histori, sugjerime shtëpiake, etj. të Kalorësve të Punës, dhe mobiluar për një shumë të vogël prej $ 1.00 në vit. Adresoni të gjitha komunikimet te Kompania Botuese e Kalorësve të Punës, 163 Washington St., Chicago, Ill. ” Më vonë kjo revistë dhe gazeta Alarm botuan autobiografitë e burrave Haymarket.

Albert Parsons, August Spies, Adolf Fischer dhe George Engel u var në 11 nëntor 1887. Louis Lingg bëri vetëvrasje në burg. Autoritetet u dorëzuan trupat miqve për varrim dhe u mbajt një nga procesionet më të mëdha të varrimit në historinë e Çikagos. Wasshtë vlerësuar se midis 150,000 deri 500,000 persona rreshtuan në rrugën e ndjekur nga kortezhi i varrimit të dëshmorëve të Haymarket. Një monument për njerëzit e ekzekutuar u zbulua më 25 qershor 1893 në Varrezat Waldheim në Çikago. Tre të tjerët, Samuel Fielden, Osmakinë Neebe dhe Michael Schwab, më në fund u falën në 1893.

Më 26 qershor 1893, guvernatori i Illinois, John Peter Altgeld, lëshoi ​​mesazhin e faljes në të cilin ai e bëri të qartë se ai nuk po jepte faljen sepse ai besonte se burrat kishin vuajtur mjaftueshëm, por sepse ata ishin të pafajshëm për krimin për të cilin ishin gjykuar, dhe se ata dhe të varurit burrat kishin qenë viktima të histerisë, të mbushura me juri dhe një gjykatës i njëanshëm. Ai vuri në dukje se të pandehurit nuk u provuan fajtorë sepse shteti "kurrë nuk e ka zbuluar kush ishte ai që hodhi bombën që vrau policin dhe provat nuk tregojnë ndonjë lidhje midis të pandehurve dhe burrit që e hodhi atë."

Nuk është për t'u habitur që shteti, udhëheqësit e biznesit, zyrtarët kryesorë të sindikatës dhe media do të dëshironin të fshehnin historinë e vërtetë të 1 Majit. Në përpjekjen e saj për të fshirë historinë dhe domethënien e XNUMX Majit, qeveria e Shteteve të Bashkuara e shpalli XNUMX Majin si "Ditën e Ligjit" dhe u dha punëtorëve Ditën e Punës, të hënën e parë të shtatorit - një festë pa ndonjë rëndësi historike.

Sidoqoftë, në vend që të shtypnin lëvizjet punëtore dhe anarkiste, ngjarjet e vitit 1886 dhe ekzekutimi i anarkistëve të Çikagos, zëdhënës të lëvizjes për ditën tetë orëshe, mobilizuan shumë brezat të radikalëve. Emma Goldman, një emigrant i ri në atë kohë, më vonë vuri në dukje lidhjen Haymarket si lindjen e saj politike. Në vend që të zhdukej, lëvizja anarkiste u rrit vetëm pas Haymarket.

Si punëtorë, ne duhet ta njohim dhe ta përkujtojmë XNUMX Majin jo vetëm për rëndësinë e tij historike, por edhe si një kohë për t'u organizuar rreth çështjeve me rëndësi jetësore për klasën punëtore, dmth. Për njerëzit, të sotëm.

1