Të gjitha kategoritë
EN

home>Qendra e Lajmeve

A është sa më e vjetër makina, aq më i lartë është konsumi i karburantit?

Time: 2020-08-27 Klikime: 29

Shumë njerëz do të hasin probleme të tilla. Sa më shumë që ngasin, aq më të njohur janë ata. Sidoqoftë, ndërsa mosha e makinës rritet, konsumi i karburantit të makinës po rritet gjithnjë e më shumë. Në fakt, ky nuk është një mosfunksionim i makinës. Kjo sepse disa nga pjesët e makinës suaj duhet të mirëmbahen ose zëvendësohen. Nuk ka lidhje të pashmangshme midis jetës së shërbimit të makinave dhe konsumit të karburantit.

Rritja e konsumit të përgjithshëm të karburantit lidhet kryesisht ngushtë me 6 faktorë:

  • 1. Kontrolloni shpesh presionin e gomave dhe konsumimin e tyre

Nëse presioni i gomës është shumë i ulët, fërkimi midis gomës dhe tokës do të rritet, rezistenca do të rritet dhe konsumi i karburantit do të rritet. Kur ngasni makinën, nëse distanca e taksisë së makinës është dukshëm e zvogëluar, duhet të kontrolloni nëse presioni i ajrit të gomës plotëson standardin e presionit të ajrit. Presioni normal i gomave është rreth 2.5bar, dhe mund të zvogëlohet me 0.1bar në verë. Mos harroni gjithashtu të kontrolloni shkallën e konsumimit të gomave. Nëse gomat janë të konsumuara rëndë, ato shpesh rrëshqasin, dhe konsumi i karburantit gjithashtu do të rritet. Në përgjithësi, çdo 50,000 kilometra, duhet të ndryshoni një seri të re gomash.

  • 2. Kushtojini vëmendje vajit, pastroni depozitat e karbonit

Shumë pronarë të makinave nuk u kushtojnë vëmendje produkteve të naftës. Benzina me cilësi të dobët do të rrisë depozitat e karbonit. Depozitat e tepërta të karbonit do ta bëjnë murin e tubit të marrjes, të ndikojë në efektin e marrjes dhe cilësinë e gazit të përzier, dhe konsumi i karburantit do të rritet ndjeshëm. Prandaj, cilësia e benzinës nuk mund të injorohet dhe është thelbësore të pastrohet depozita e karbonit çdo gjashtë muaj.

1

  • 3. Zëvendësoni në mënyrë periodike kandelen elektrike

Funksioni i shkëndijës është që të ndezë përzierjen me energji elektrike të tensionit të lartë. Nëse dëmtohet, energjia e ndezjes do të bjerë dhe përzierja do të digjet në mënyrë të pabarabartë, duke rezultuar në një rritje më të ngadaltë të shpejtësisë së makinës dhe në rritjen e konsumit të karburantit. Jetëgjatësia e kandelave të zakonshëm është vetëm 30,000- 50,000 kilometra, jetëgjatësia e kandelave të arit iridium është rreth 50,000-80,000 kilometra, dhe jetëgjatësia e kandelave prej platin mund të arrijë 100,000 kilometra!

  • 4. 80,000-110 mijë kilometra, zëvendësoni sensorin e oksigjenit

Ky është një element qeramik i vendosur në tubin e shkarkimit të motorit, që përdoret për të zbuluar dhe kontrolluar raportin e oksigjenit me karburantin. Pas një kohe të gjatë përdorimi, kompjuteri i sistemit elektronik të injektimit të karburantit nuk mund të marrë informacionin e përqendrimit të oksigjenit në tubin e shkarkimit. Përqendrimi i gazit të përzier në motor tenton të jetë i lartë, dhe konsumi i karburantit gjithashtu rritet. Prandaj, është e nevojshme të kontrolloni rregullisht statusin e sensorit të oksigjenit, i cili zakonisht duhet të zëvendësohet kur është 80,000-110,000 kilometra.

  • 5. Zëvendësoni rregullisht baterinë

Bateria kontrollon qarkun brenda makinës dhe qarku është i lidhur ngushtë me qarkun e vajit. Për shkak se bateria e përgjithshme do të ketë një mungesë të energjisë elektrike për 2-3 vjet përdorim, duke rezultuar në tension të pamjaftueshëm të fillimit, motori drejton motorin të jetë i dobët, dhe energjia e ndezjes bëhet e ulët, kështu që konsumi i karburantit rritet. Prandaj mos mendoni se bateria mund të vazhdojë të përdoret pa dëmtuar. Për të zvogëluar konsumin e karburantit, bateria duhet të zëvendësohet rregullisht.

  • 6. Mirëmbajtja e makinës rregullisht

Makinat si trupi i njeriut duhet të mirëmbahen dhe azhurnohen rregullisht. Nuk mjafton të zëvendësosh vetëm benzinën dhe vajin e motorit. Disa pjesë të plakjes gjithashtu duhet të zëvendësohen. Pjesët e përgjithshme të automjeteve kanë një cikël të caktuar jetësor, i cili tejkalon përdorimin.
Afati kohor do të ndikojë seriozisht në performancën e makinës, dhe madje do të sjellë probleme të sigurisë. Prandaj, sipas manualit të prodhuesit, zëvendësojeni atë në kohë, në përputhje me gjendjen e automjetit.